בלוג

כוחה של קבוצה

קבוצות ספורט מגיעות בכל הגדלים ובכל מיני צורות והקשרים – גדולות וקטנות, מאורגנות באגודה או בליגה או ספונטניות בשכונה, כאלה לטווח ארוך או קצר. ההשתייכות לקבוצת ספורט יכולה להשתנות ואינה "חתונה" לכל החיים בדומה לקשרים משפחתיים.
קבוצת ספורט מתאפיינת ביחסי גומלין ובתקשורת בין חברי הקבוצה. לחברי הקבוצה תחושת שייכות חזקה המבחינה בין אנחנו השייכים ובין אלו שאינם שייכים. לרוב קבוצות הספורט מטרה ביצועית משותפת (אינסטרומנטלית) המכוונת לביצוע מטרה, למשל לקחת את הגביע, ואקספרסיבית המכוונת למילוי הצרכים הרגשיים של חברי הקבוצה, כמו תמיכה אחד בשני ועזרה.
מאמר זה יתמקד בתהליכים קבוצתיים (group processes), באופן בו קבוצות מתנהלות ומתפקדות ובאינטראקציה בין הפרטים בקבוצה, בניסיון להבין כיצד כוחה של קבוצה שונה מסכום חלקיה. הקליקו למאמר הראשון בסדרה: יחסי הגומלין בספורט בין היחיד ובין הקבוצה.

למה אנשים מצטרפים לקבוצה ולקבוצת ספורט בפרט?

הסיבות להצטרפות לקבוצה מגוונות וכוללות צורך בסיסי להתחברות, לשייכות, לקבלת תגמולי כוח, יוקרה ופרסום, מכשיר להשגת מטרות דרכו ניתן לאחד כוחות ולהשיג משימות.
בעולם הספורט, אנשים מצטרפים לקבוצת, בראש ובראשונה כי הם מעוניינים לעסוק בענף הספורט המסוים, אם זה באופן חובבני או מקצועי. בענפי ספורט שהם לא יחידניים כמו כדורסל, כדורגל פוטבול, חייבים להצטרף לקבוצה ע"מ לפעול באותו ענף.
בנוסף, קשה יהיה לאדם להתקדם ולהתמחות בענף ספורט ללא תמיכה של קבוצה, המלווה לרוב במאמן. גם ספורטאים העוסקים בענפים יחידניים כמו באתלטיקה או שחייה, מצטרפים לאימונים בקבוצה. ישנם מי שמצטרפים לקבוצות ספורט על מנת להתחבר לאנשים אחרים ולהיות עמם – ילדים לדוגמה ילכו לחוג ג'ודו ולא לכדורסל אם חבריהם הלכו לג'ודו.

הצטרפות לקבוצת ספורט עשויה גם להיות מלווה בתגמולים כמו יוקרה וסטאטוס חברתי, הממלאים תפקיד בזהותו של האדם: "אני שחקן כדורגל בהפועל תל אביב". אפילו קבוצות עם רמה מקצועית לא גבוהה, למשל קבוצות של ליגה נמוכה, יכולות להיות מקור לגאוות היחיד, כאשר הוא זוכה להערכה של בני קבוצתו. הקבוצה נותנת לפרט בה תחושה של מסגרת לעשייה, מחויבות העוזרת לו להתמיד, ושייכות.
תופעת קבוצות הריצה, שהולכת ומתרחבת על אף שריצה אינה מחייבת השתתפות בקבוצה, ממחישה את הצורך האנושי ביתרונות שקבוצה מספקת לפרטים שבה: מסגרת ומחויבות להתמדה, תחושת שייכות והתערות חברתית.
לא משנה מדוע הצטרפנו לקבוצה, כפי שכבר ציינו, עצם השייכות לקבוצת הספורט מהווה יתרון ותועלת בפן הגופני, הפסיכולוגי, החברתי ועוד. חשיבותה של הקבוצה לפרט תבוא לידי ביטוי גם במצבים לא נעימים בו אדם זוכה לדחייה מקבוצת ספורט שאליה רצה להשתייך, בין אם הסיבה לכך היא מכסת מקום, יכולתו ורמתו או דחייה חברתית – מדובר בחוויה לא נעימה, כואבת וקשה.

השלבים להתפתחות קבוצה ולהתגבשותה

תהליך ההתרכבות וההתגבשות של חברי הקבוצה בפן הפסיכולוגי נקרא חיברות או סוציאליזציה. מדובר בהתנסות חברתית ותרבותית מתמשכת, המקנה ליחיד את דפוסי התרבות, כלליה וערכיה בחברה בה הוא חי, ובמקרה זה, בקבוצה שאליה הוא שייך.
תהליך החיברות מתחיל כבר בילדות ונמשך לאורך כל החיים. בכל מסגרת וקבוצה שהאדם משתייך אליה, הוא עובר את תהליך החיברות. תהליך זה מלווה בלמידה מסוכני חיברות כגון ההורים, קבוצת השווים ועוד. הסוציאליזציה של חברי הקבוצה היא אחת הדרכים שבה קבוצות מתפתחות ומשמרות את עצמן.
המודל הליניארי של Tuckman– התפתחות הקבוצה בשלבים:

Forming – השלב הראשון בו יחידים מאוגדים או מתאגדים לקבוצה. בשלב זה הם מנסים להתאקלם לקבוצה, לחברי הקבוצה ולמאמן. בשלב זה, הפרטים בקבוצה מגששים, חוקרים ומעריכים זה את זה ואת הקבוצה כמכלול – מה היכולות שלי מול היכולות של האחרים? מה האופי של חברי הקבוצה שלי? ועוד.
מאמר זה נכתב ע"י – לעוף, חברה לפסיכולוגיית ספורט מתקדמת. הוקמה על ידי מיכל יערון, פסיכולוגית
ספורט מהמובילות בארץ.
מתן ליווי וייעוץ מקצועי, אימון מנטאלי, העברת סדנאות, הרצאות והכשרות לספורטאים, מאמנים, קבוצות וארגוני ספורט. כמו כן מספקים שירותים למנהלים, ארגונים וחברות בכירות בכול הארץ.
www.lauf.co.il

לשאלות והרשמה השאירו פרטים

    דילוג לתוכן